Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació de la recerca de l'inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, a càrrec de l'antropòleg Jordi Montlló Bolart. El repartiment de l'escudella és una de les activitats tradicional d'aquesta festa.

El divendres 16 d’octubre, al Centre Cultural de Gelida (carrer Major, 51) és farà la 

presentació de la recerca etnològica de la Festa de Santa Llúcia de Gelida, a càrrec de l’antropòleg Jordi Montlló i de la coordinadora de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, Àngels Travé,  dins la programació de les activitats culturals del Club de Lectura de la Biblioteca Jaume Vila i Pascual de Gelida. Aquesta presentació forma part del programa Cultura Viva que té per objectiu donar a conèixer a la comunitat que ha estat objecte d’estudi els resultats de les recerques realitzades.

La recerca es va fer l’any 2018 i el treball de camp i observació de la festa el 13 de desembre.

La Festa de Santa Llúcia de Gelida se celebra des de 1855 amb la única interrupció dels anys de la Guerra Civil espanyola i és una de les més antigues d’aquestes característiques que es coneix a Catalunya i amb més continuïtat en el temps. L’origen de la festa està en una Germandat de mutu auxili, de caràcter privat i vinculada a l’església, amb el nom de Hermandad de beneficiencia mutua, bajo la invocación de santa Lucía. Des de l’any 2002, amb membres de les famílies Julià i Esteve i altres persones veïnes de Gelida, es constitueix formalment la Comissió de Festes de Santa Llúcia, entitat cultural sense afany de lucre, amb l’objectiu de continuar la tasca de celebrar la festa.

L’element principal de festa és l’elaboració de l’escudella dels pobres que es reparteix, un cop el mossèn, acabat l’Ofici, en fa la benedicció davant l’església. A Gelida aquest ritual patrimonial festiu es fa el 13 de desembre, per Santa Llúcia, dins el cicle nadalenc. A diferència d’altres escudelles, sopes o ranxos que es fan dins el cicle de Carnaval, abans de començar el dejuni obligat de la Quaresma. A la vegueria Penedès, són els casos de les poblacions de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès) i Montmaneu (Anoia).

Les places per assistir a la presentació són limitades i cal fer inscripció a la Biblioteca Jaume Vila i Pascual de Gelida. La presentació es gravarà i el vídeo estarà en obert als web de l’Ajuntament de Gelida i de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

  • Quan? 16/10/2020 de 19:00 a 20:00
  • Tipus d'activitat Xerrada
  • Tipus de durada Curta (màxim 3 dies)
  • Públic Infants
  • Modalitat Presencial
  • URL de l’activitat Més informació
  • Preu Cal inscripció prèvia a la Biblioteca Jaume Vila i Pascual
  • Organitzador Institut d'Estudis Penedesencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Inventari del Patrimoni Etnològic de Cultura i Biblioteca Jaume Vila i Pascual. Amb la col·laboració de: IRMU. Fundació Bancària La Caixa. Diputació de Barcelona. En conveni amb l'Ajuntament de Gelida.
  • Municipi Gelida
  • Ubicació Centre Cultural - Carrer Major, 51
  • Inscriu-te